Kredi Çekecekler Yandı! İhtiyaç Kredisinde Faiz Fırladı, 21 Yılın Zirvesinde

Dünya gazetesinden Naki Bakır, “Ticari Kredi Faizinde Yeni Zirve” başlıklı yazısında kredi faizlerinde yaşanan artışa değindi.

Geçen hafta itibarıyla ortalama ihtiyaç kredisi faizleri yüzde 60,19 ile 20 yılın zirvesine yakın seyrediyor. Bu kalemde 21 yılın zirvesi, yüzde 61,33 ile geçen ay görülmüştü.

İhtiyaç kredisi faizleri seçim öncesinde mart ayında yüzde 25 seviyelerindeydi.

Bakır’ın yazısının ilgili bölümleri şöyle:

* Tüketici kredisi faizleri seçimden bu yana yaşanan hızlı yükselişi süreci sonunda ekim ayında 21 yıl önceki düzeylerini gördükten sonra dalgalı bir seyirle kısmen gerilerken, son hafta yeniden yükseldi. Hacim olarak en büyük bölümü oluşturan “ihtiyaç” kredilerinin, seçim öncesi 12 Mayıs’ta yüzde 34,19 düzeyinde bulunan ağırlıklı ortalama faiz, izleyen dönemdeki artış sürecinde 20 Ekim itibarıyla yüzde 61,33’e kadar çıktı.

* Böylece ihtiyaç kredisi faizi yüzde 61,94 düzeyinde bulunduğu 22 Mart 2002’den sonraki dönemin en yüksek düzeyini görmüş oldu. 27 Ekim’de yüzde 59,90’a gerileyen söz konusu faiz oranı, 3 Kasım’da yeniden artarak yüzde 60,21 oldu.

* İhtiyaç kredisi ağırlıklı ortalama faizinde 2002’den bu yana olan dönemin en düşük düzeyi ise yüzde 8,27 ile pandemi sürecinde kamu bankalarının sembolik faizle kredi kullandırmasının da etkisiyle 24 Nisan 2020’de görülmüştü.”

FAİZ NEDEN ARTIYOR?

Faiz; sıkı para politikası izlemek, bütçe disiplinini sağlamak ve enflasyonu kontrol altına almak için artırılıyor. Faiz artırımları ile enflasyonun yükselişine ve ithalat artışı yoluyla cari açığın büyümesine etki eden iç talebin baskılanması hedefleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir