AYLİN RANA AYDİN – Bu yıl 71’inci yaşını kutlayan Gümüşsuyu Halı, güçlü büyümesini sürdürüyor. 28 ülkeye ihracat gerçekleştiren şirket, iki yıl içinde ülke sayısını 40’a çıkarmayı hedefliyor. Satışların yüzde 40’ının ihracattan geldiğini kaydeden Gümüşsuyu Halı Genel Müdürü Ramazan Baran, “Bu oranı yüzde 50’nin üzerine çıkarmak ise kısa vadeli planlarımız arasında yer alıyor. Ayrıca satışlarımızın bir kısmını da İstikbal, Bellona ve Mondi mobilya markalarımızın mağazalarının bulunduğu 65 ülkede 371 adet satış noktasına yapıyoruz” dedi. 2023 hedeflerini yılın 9. ayında tutturmayı başardıklarını belirten Baran, “2023’ü, metrekare olarak yüzde 21, finansal olarak yüzde 82 oranlarında geçen yılın üzerinde kapatmayı öngörüyoruz. Kurulu kapasitemizin tamamını 2023 yılında kullanır duruma geldik. Geçen yıl 2 milyon 479 bin metrekare olarak gerçekleşen üretimimizi, bu sene yüzde 21’lik artışla 3 milyon metrekareye çıkarmayı başardık. Tezgâh parkurunda yenilemeler ve yeni tezgâh alımlarını yeni yıl itibarıyla hayata geçirip kapasitemizi yüzde 20 kadar artırmayı planlıyoruz” diye konuştu.
28 ülkeye ürün
Yurt içinde İstikbal, Bellona, Mondi mobilya mağazalarının içinde 1720 noktada, 52 showroom’da ve diğer satış noktalarıyla 400 adet olmak üzere toplamda 2172 adet satış noktası bulunduğunu söyleyen Baran, “Satışlarımızın yüzde 40’ı ihracat olarak gerçekleşmekte olup 28 ülkeye ihracat yapmaktayız. Ayrıca satışlarımızın bir kısmını da İstikbal, Bellona ve Mondi mobilya markalarımızın mağazalarının bulunduğu 65 ülkede 371 adet satış noktasına yapıyoruz” dedi.
Baran, şöyle devam etti: “Klasik makine halılarımız Gümüşsuyu ana markamız adı altında, dekoratif ürünlerimizi ise Deco markamızla müşterilerimize sunuyoruz. Çıkardığımız son ürünlerimizle birlikte Gümüşsuyu’nun 21 adet koleksiyonu 189 adet deseni bulunmaktadır. Deco markamızda ise 11 adet koleksiyon ve 88 adet desen bulunmakta. İhracat için ise 32 adet farklı koleksiyon ve 500 adetten fazla desenimiz mevcut.”
Uluslararası Halı Fuarı’na da katılım gösterdiklerini söyleyen Baran, “Fuar için 10’a yakın yeni koleksiyon ile katılım sağlayacağız. Ecomol koleksiyonumuz öne çıkıyor. Yüzde 100 geri dönüştürülebilir hammaddeden ürettiğimiz bu ürünleri kullanım ömrü dolduktan sonra geri dönüştüreceğiz. Temel hedefimiz ise yeni ülkelerle ihracat rakamımızı artırmak” ifadelerini kullandı.
Renkli ve küçük ebatlı tercihi
Halı seçiminde tüketici tercihlerinin değiştiğine değinen Baran, şöyle anlattı: “Eskiden bir yalıtım malzemesi işlevi de görmesi için kalın ve büyük ebat halılar tercih ediliyordu. Günümüzde daha renkli, daha ince ve daha küçük ebatlı halılar tercih edildiğini görmekteyiz. Son birkaç yıldır soft ton ve az desenli halılara ilginin daha yüksek olduğunu gözlemliyoruz. Gri, antrasit, krem ve bej gibi trend renkler yoğun ilgi görüyor.”
Halıcılık sektörü fuarda buluşuyor
Halı sektörü uzun yıllardır Almanya’da düzenlenen Domotex Fuarı’nda buluşuyordu. İstanbul Halı İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hayri Diler, “Fuarın yaklaşık yüzde 30’unu Türkiye oluşturuyordu. Bu süreçte Deutsche Messe grubuyla fuarı bir yıl Türkiye’de, bir yıl Almanya’da düzenlemek üzere yaklaşık 2 yıldır görüşüyorduk. Ön protokol de imzalamıştık. Ancak görüşmeler olumlu neticelenmedi. Sonuç olarak Türkiye’de milli bir fuar düzenlemesi yönünde karar alındı. Halı ticaretinin merkezinin yeniden İstanbul olması için harekete geçtik” dedi.